maanantai 23. helmikuuta 2015

Conkuvauksen suuri maailma

Oon toiminut aikas monessa conissa kuvaajana. Tai ainakin kuvannut. Välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä. Mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Tracon ja Desucon. Desuconissa en ole koskaan muuten ollut kuin kuvaajan tittelin alla. Traconissa olen kerran ollut muussa duunissa, mutta muuten kaikki kerrat ovat olleet kameraan liittyviä.

Monet varmaan miettivät, miten kuvaajaksi pääsee, miten conien kuvaajat valitaan. Ja tällein Desuconin jälkeisellä ajalla tästä aiheesta on ehkä ajankohtaista kirjoittaa. (Ja hyvä syy tunkea joitakin kuvia väliin :D)

Helppo vastaus. Vänkärihaun kautta tai henkilökohtaisesti kysymälläkin voi päästä.

Itsekin päädyin Desuconiin taas vaihteeksi vänkärihaun kautta. 100% tietoa kuvaajaksi pääsystä ei ollut ennen kuin varmistusviesti oli tullut.

Tietty coneissa pyörivistä kuvaajista on suurin osa samoja kuin muissakin coneissa, mutta haluatteko tietää syyn siihen miksi näin on?


Syynä ei ole se, että he olisivat maailman parhaimpia kuvaajia tai "ammatti"kuvaajia tai että he ovat kavereita tallenne vastaavan tai muun vastaavan kanssa. Ja ei, todetaan tähän alkuun että en itse ole ammattikuvaaja. Enkä koe olevani mikään erityisen hyväkään kuvaaja. Tiedän paljon itseäni parempia conkuvaajia, joista osa kuvaa omiin gallerioihinsa ja osa Anikille. Ja arvostan kaikkien conissa kuvaavien henkilöiden työtä, koska kukaan ei voi ehtiä kaikkialle kuvaamaan.

Tällä hetkellä uskoisin ettei kukaan coneissa pyörivistä kuvaajista ole saanut valokuvaajan tutkintoa tai tee sitä kokopäivä työnään. Osa on saanut jonkinlaista koulutusta, joko koulun kautta tai käynyt jollain kurssilla, mutta suurin osa taitaa olla itse oppineita kuvaajia conin kuvaaja-piiristä.

Se, että on vastaavan kaveri, ei merkitse mitään. Yleensä tuttava-suhde vastaavaan muodostuu vasta conissa tai useamman conin jälkeen.
Kun olin ensimmäistä kertaa kuvaajana Tracon 2011, en tuntenut henkilöä, joka oli silloin vastaava. Enkä tuntenut henkilöä joka mut sinne rekrysi.Miten sitten kuvaajat valitaan?

Osaksi valintaan vaikuttaa kuvaustaito ja millainen kalusto on.

Jos haluaa kuvaajaksi coniin, kannattaa omistaa järkkäri, joku semi-valovoimainen putki ja opetella käyttämään manuaali asetuksia ja hyötyä on editointi taidoista.Joskus kuvaajaksi pääsemiseen vaikuttaa myös tuuri.

Moniin coneihin ei oteta kovinkaan montaa uutta kuvaajaa kerralla, joskus ei yhtään jos monta edellisvuosien kuvaajaa on hakenut.

Miksi näin sitten on? Miksi "vanhoja" kuvaajia valitaan, eikä oteta "uutta verta" mukaan?

Osasyynä on luottamus ja ryhmähenki.

Vastaava pystyy luottamaan siihen, että kuvaaja julkaisee/laittaa kuvat eteenpäin ja on tiettynä aikana tietyssä paikassa. Hän tietää, että kuvat tulevat otetuiksi.
Tietysti aina voi sattua mokia, ettei olekaan yhtään huippuhyvää kuvaa tai kamera hajoaa/kortti katoaa tms. mutta joihinkin asioihin ei voida vaikuttaa.Ryhmähenki on myös suuri osa conkuvaajana oloa.

Coneissa tutustuu ihmisiin ja kuvaajanakin olo on hauskempaa jos tulee toimeen "samassa" pisteessä toimivien kanssa. Olisi se aika tuskaa istua Traconin pääsalissa melkein koko päivä neljästään, jos kaikki vihaisivat toisiaan ja eivät suostuisi puhumaan. Traconissa onkin nyt ainakin kahtena vuonna ollut "sama tiimi", ja uskon sen osittain johtuvan siitä, että meillä ryhmätyöskentely onnistuu.Myös nopea editointi kyky ja kuvien eteenpäin siirto on valttia.

Kuvien editointi paikanpäällä on hyödyksi, koska välillä kuvat esim. kisaajista ja voittajista vaaditaan nopeasti lehdistölle ja nettiin. Esimerkiksi WCS-voittajista kuvia taidettiin vaatia tunnin sisään kisasta ja voittajien selviämisestä.

Tässä taas nousee esille luottamus kuvaajan ja vastaavan välillä. Vastaavan täytyy pystyä luottamaan, että ainakin joku on kykenevä tekemään tämän tehtävän tarpeeksi nopeasti ja hyvällä kuvanlaadulla.

Aina välillä kuitenkin aukeaa uusia paikkoja kuvaajille. Useimmiten suuret tapahtumat, kuten Tracon, tarvitsevat yleiskuvaajia. Yleiskuvaajan tehtävä on kuvata yleistä menoa tapahtumassa. Ottaa kuvia hienoista cosseista joihin törmää, kuvata ohjelmaa joissa käy, ottaa "yleiskuvia" ihmismassoista. Yleensä näillä kuvilla ei ole niin kiire kuin kisaajien kuvilla ja kuvauspalvelun kuvilla, joten näihin tehtäviin on helpompi päästä ja useammin otetaankin uusia kuvaajia, joita kukaan ei vielä tunne.Aina joudutaan valitettavasti myös hyviä kuvaajia jättämään kuvaaja tiimin ulkopuolelle.

Aina kannattaa kuitenkin muistaa se seikka, että jos joskus töpeksii kunnolla, kuten ei vastaa sähköposti viesteihin jonkun conin vastaavalle (varsinkin jos on pyydetty vastausta) tai ei saavu paikan päälle tai julkaise kuvia, voi olla aika varma ettei tule pääsemään enää muihin coneihin helpolla kuvaajaksi.

Coneissa pyörii kuvaajina ja vastaavina niin paljon samaa porukkaa, että sana kiertää todella nopeasti, varsinkin jos kyseessä on se, että on vain ottanut badgen ja kuvaaja tittelin eikä niitä kuvia koskaan tulla näkemään missään.

Se on vain se karu fakta, että jos Con antaa kuvaajalle jotain, niin Con myös haluaa kuvaajalta vastapalveluksen, joka tässä tapauksessa on kuvat jotka näkevät päivänvalon.

Kuvauspisteelle kuvaajaksi pääsy voi olla vielä vaikeampaa kun muihin kuvaushommiin pääsy Coneihin. Studio olosuhteissa kuvaaminen vaatii jo suurempaa kuvausteknillistä osaamista, kuten manuaaliasetukset ja valkotasapainon säätäminen käsin, tosin sekin on mahdollista näyttää. Mutta kuitenkin aina jos pyöritään vähänkin enemmän maksavien kalustojen kanssa, uusien ja tuntemattomien ottaminen kuvaajaksi on suurempi kynnys.
En tiedä tullaanko joskus näkemään CFT:n kuvaajaksi pääsemisestä suurempaa tekstiä jonkun toimesta, joka siellä on enemmän pyörinyt ja tehnyt valintoja.Mitäs sitten conin jälkeen?

Useimmiten jo parin päivän jälkeen conista alkaa ihmisten kysely kuvista.
"Missä kuva X on? Milloin ne tulee julki?"

Useimmiten kuvien ottaminen on vain murto-osa työstä mitä kuvaajat tekevät.Ensin kuvien siirtäminen koneelle, sitten muokattavien kuvien valinta, editointi, julkaisu.

Kuvien siirtäminen koneelle saattaa kestää jo useita tunteja. Otettuja kuvia saattaa olla tuhansia joista sitten valitaan parhaimmisto, joita aletaan muokata.

Kuvien muokkaus saattaa kestää yhden minuutin per kuva, tai jopa tunninkin, riippuen muokataanko photoshoot kuvia, studiokuvia vai lava/yleiskuvaa.

Kuvien muokkauksen jälkeen saatetaan tehdä vielä karsintaa, jos samannäköisiä kuvia on liikaa. Ja julkaisemattoman kuvan olemasta olostahan ei tiedä kuin kuvaaja, ellei kuvattu satu kysymään kuvaajalta olisiko hänellä muita kuvia hänestä.

Sen jälkeen alkaakin siirtoprosessi galleriaan tai Anikin serverille.
Desugalleria on kuvaajia kohtaan ystävällinen, koska kuvaajat saavat ladata kuvansa suoraan galleriaan desuprofiilinsa kautta heille valmiiksi tehtyihin kansioon. Kun kuvaaja on omasta mielestään saanut kuvansa sinne, hän saa itse painettua albuminsa salaisesta julkiseksi. Kuvia pystyy julkaisemisen jälkeen vielä lisäämään halutessaan tai kuvaaja itse poistamaan, jos onkin väärä kuva sattunut menemään kansioon.

Anikiin tulevat kuvat on vähän vaikeampia ja niiden julkaisuun ei aina vaikuta pelkkä kuvaaja. Ensin kuvat pitää ladata Anikiin, jonka jälkeen Anikin kuvagallerian ylläpitäjä klikkaa ne julkaistavaksi. Tässä välissä on mahdollista, että kuvat katoavat bittiavaruuteen tai jäävät huomaamatta, koska conin jälkeen monet kymmenet kuvaajat lataavat sinne materiaalia.

Ja kyllä, conien kuvaajat ja gallerian päivittäjät OVAT IHMISIÄ. Heillä on elämää conin ulkopuolella. He käyvät koulussa ja töissä niinkuin suurin osa muistakin henkilöistä. Heillä ei ole conin jälkeen aikaa istua 24/7 koneen ääressä muokkaamassa Teille kuvia nähtäväksi 10 tunnin sisään conin päättymisestä.
Useimmiten suurin osa kuvista tulee julki viikon sisään tapahtumasta, mutta juurikin jotkut enemmän käsittelyä vaativat kuvat voivat venyä sen ylikin. Tai kunniavieraitten kuvat, jotka joskus pitää lähettää ensin Japaniin hyväksyttäviksi ennen kuin niitä saadaan julkaista nettisivuilla. Kunniavierailla saattaa olla myös muita kriteerejä milloin kuvia saa ottaa, jos niitä saa ottaa ollenkaan edes conien viralliset kuvaajat.Sen jälkeen, kun kuvat ovat julki, niin onhan kuvissa itsensä olijoiden mukava niitä julkaista eteenpäin.
Tässäkin on hyvä muistaa se, että kuvan tekijänoikeudet ovat kuvan ottajalla. Ja hyviin tapoihin kuuluu noudattaa niitä merkitsemällä kuvaajan nimi kuvien yhteyteen.
Conien kuvaajat eivät saa tapahtuman kuvaamisesta erillistä rahallista korvausta, mutta sen sijaan ilmaisen sisäänpääsyn ja ruokaa, joskus Staff-paidan. Samat edut kuin muutkin vänkärit. Sen takia olisi hienoa, jos kuvaaja mainitaan, ja hienompaa olisi myös se, jos kuvaajalle vielä ilmoitettaisiin jos kuvaa käytetään.
Erillisiä tapauksia ovat markkinointi ja kuvien käyttö esimerkiksi virallisissa mainoksissa. Silloin pitäisi sopia kuvaajan kanssa kuvien käyttöehdot, esimerkiksi saako kuvaa muokata mitenkään mainokseen sopivaksi.
Kannattaa myös huomioida mitä kuvaajan kansion alapuolelle on kirjoitettu Anikissa. Joku on voinut mainita, että kuvia saa käyttää vapaasti kunhan kuvaajan nimi mainitaan, mutta jotkut haluavat lehtijulkaisun yhteydessä ensin otettavan kuvaajaan itse yhteyttä.
Frostbiten jälkeen olen ollut yllättynyt kuinka moni on ottanut minuun henkilökohtaisesti yhteyttä ja KYSYNYT saako heistä otettuja kuvia laittaa esim. omiin blogeihin tai facebook sivuille. Kuvaajana tuntuu aina hyvältä, että on onnistunut saamaan sellaisen kuvan, joka miellyttää kuvassa olleenkin silmää ja siitä saa lisävoimaa jatkaa coneissa kuvaamista.Lavakuvien onnistumiseen pystyy myös cossaaja vaikuttamaan.

Lavalla ollessa kannattaa aina poseerata molempiin suuntiin, jolloin useammalla kuvaajalla on mahdollisuus saada kuva, jossa näkyy kuvattavan naama.
Otetaan esimerkiksi tilanne Desucon. Itse olen tainnut kuvata kaikki Desuconin kisat lavaa katsoessa oikealta puolelta. Joten jos lavalla poseeraava henkilö poseeraa koko ajan omalle oikealleen, eli selkä minuun päin, en koe tarvetta ottaa kuvaa henkilön takaraivosta, koska sillä ei ole paljoakaan arvoa kuvaajalle eikä kuvattavalle. Ainahan ihmisten kasvot ovat mielenkiintoisemmat kuin takaraivo.
Myös tarpeeksi pitkään poseerauksessa pysyminen auttaa. Tällöin kuvaajalla on mahdollisuus tarkistaa millainen kuva on tullut ja tarpeen vaatiessa ottaa uusi kuva jos ensimmäinen kuva ei miellytä jostain syystä.
Ryhmäkuvassa oltaessa kannattaa katsella jos kuvaaja peukuttaa ja näin ollen ilmoittaa olevansa valmis eikä kannata hirveästi liikkua ennen sitä. Myös useimmiten juontaja antaa luvan poistua muodostelmasta.

Ja hei, ei aina kannata pelästyä niitä "salakuvaajia". Jotkut pitävät enemmän luonnollisista ilmeistä kuin niistä poseerauksista. Vaikka poseeraukset ovat kivoja, niin välillä on paljon mukavampi katsoa sellaisia kuvia, joissa cossaaja näyttää omaa luonnettaan eikä vedä poseerausta jonka on vetänyt kahdellekymmenelle muullekin kuvaajalle. Välillä tilannekuvia on paljon mukavampi katsoa kuin selata kymmeniä melkein samanlaisia kuvia läpi.
Tietty salakuvaus saattaa tuntua pahalta, mutta useimmiten kuvaajilla on jonkinlainen "kuvataju" ja julkisen imagon taju etteivät he julkaise kuvia, joissa on joku todella karmea ilme/asento.
Ja jos joskus vaikka huomaatkin kuvaajan osoittavan sinua kohti, voit silti hymyillä tai jos et missään nimessä halua itsestäsi kuvaa, niin osoita se jollain tavalla, esimerkiksi laittamalla käsi naaman eteen niin kuvaaja ymmärtää ettei nyt ole hyvä hetki. 
Aina kuvia julkaistessa kannattaa myös muistaa, ettei laita julki sellaisia kuvia, jollaista kuvaa ei haluaisi itsestäänsä julkaistavan.


Ja loppuun vielä tiivistelmä:
-Kuvaajat ovat ihmisiä. Eivät robotteja. Antakaa heille aikaa ja TILAA.
-Kaikki eivät pääse kuvaajaksi mutta aina kannattaa yrittää.
-Kuvaaminen on kivaa. Kuvaajat ovat kivoja. Kuvaajille SAA puhua.
-Jos haluat itsestäsi conissa kuvan, ainakin mua saa napata hihasta kiinni ja pyytää että ottaisin kuvan.
-Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.
-Kiitä kuvaajaa kuvasta laittamalla kuvaajan nimi kuvan julkaisun yhteyteen.
2 kommenttia:

Biitti kirjoitti...

TÄMÄ OIKEIN HYVÄ.

Hah, voisin ehkä ite avautua siitä miten oon CFTlle yleensä ottanut kuvaajia kun olen sinne pari kertaa uusia ihmisiä ottanutkin messiin. : D Hirveän moni kun luulee sinne pääsyn olevan jotenkin hankalaa. Päin vastoin, ei ole vaan ihmiset tulleet ilmaisemaan kiinnostustaan!

Tytti kirjoitti...

Biitti:

Joo osalle saattaa olla ihan hepreaa miten sinne saattais päästä tekee duunia ja aika monella saattais olla kiinnostustakin mut eivät vaan tiedä/uskalla kysyä niin joku selkeä kirjoitus vois auttaa ja sit kuvauspisteellekin saatais uutta verta :)